Problém ANO: S trestně stíhaným Babišem nikdo nechce. Vytrhnou trn z paty SPD a KSČM?

22. 10. 2017 17:04:22
V pátek a v sobotu Česká republika zažila významný den ve své historii. Poprvé od vzniku České republiky volby vyhrálo jiné uskupení než liberálně konzervativní Občanští demokraté nebo sociální demokraté z ČSSD.

Fenoménem voleb se stal Andrej Babiš s hnutím ANO, které ostatní uskupení porazilo tzv. o parník. Jeho zisk téměř 30 % je překvapení. Vítězství ANO se čekalo, ale ne takto drtivé. Druhý subjekt ODS má je 11,32 %.

KDO UTRPĚL VE VOLBÁCH PROHRU:

  • Sociální demokraté, vítěz minulých voleb v roce 2013, jistě nečekali volební vítězství. Ovšem takto slabý volební výsledek čekal málokdo. Strana získala jen 7,27 %, což je mj. slabší volební výsledek než měla v roce 2013 ODS po kauze premiéra Nečase a jeho manželky Jany. ODS tehdy měla 7,72 %. V přepočtu na hlasy získala ODS tehdy o necelých 16 000 více.
  • Komunistům mnohé předvolební průzkumy ještě před rokem předpovídali zisk okolo 15 %. V sobotu ovšem přišlo tvrdé vystřízlivění. Komunisté získali jen 15 bodů (v roce 2013 33 křesel). Celkový zisk pod 8 % je obrovské zklamání pro všechny představitele KSČM.
  • TOP 09 si ani v nejčernějším scénáři nepředstavovala, že o jejím „last minute“ vstupu do Poslanecké sněmovny rozhodnou až hlasy sčítané v Praze. To byl hororový scénář. Ještě okolo 17 hodiny byla TOP 09 daleko od poslaneckých křesel. Strana Miroslava Kalouska přestala být lákavá především pro mladé lidi, kteří v letošních volbách hlas hodili fenoménu voleb – Pirátům.
  • Zelené pod vedením Matěje Stropnického leckdo pasoval do role černého koně voleb. Vysvědčení od voličů bylo ovšem jasné. Strana obdržela pod 1,5% hlasů a nedosáhne ani na státní příspěvek.

KDO VE VOLBÁCH USPĚL:

  • Jednoznačně hnutí ANO, které získalo téměř 30 % a celkem 78 poslaneckých mandátů. Kdo očekával, že chování voličů ovlivní kauzy Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka, tak doufal marně. Babišovi se podařilo lidem naservírovat svůj příběh o účelové kauze.
  • Piráti jsou překvapením voleb. Na rozdíl od vítězného hnutí ANO se nejedná o nesystémovou nedemokratickou stranu, kde by se o všem rozhodovalo v jedné kanceláři. Pirátům vyšla kampaň, kdy voličům servírovali možnost jakési nové alternativy. Zisk 22 mandátů je pro Ivana Bartoše se svým týmem velkým úspěchem.
  • Okamurova SPD měla drtivý závěr kampaně. Útočila proti všem, ve voličích se snažila vyvolat pocit nebezpečí. To se podařilo v desetině voličů, kteří svůj hlas odevzdali SPD. Okamura má vzhledem ke složení Poslanecké sněmovny také šanci na vládní lavice, což by teprve byl úspěch.
  • Občanští demokraté mají za sebou zlomové volby. Před čtyřmi lety nebyly v dobré kondici a důvěra k této straně zůstala jen u těch nejvěrnějších. Nyní se zdá, že se daří Petru Fialovi stranu resuscitovat. Na velké vyskakování ale není prostor. Jedná se o druhý nejslabší volební výsledek parlamentních voleb v historii strany. Strana dostala zřejmě poslední šanci od voličů. Důvěra může velmi rychle ochabnout spoluprací s hnutím ANO.

STÉ VÝROČÍ VZNIKU ČSR POD TAKTOVKOU ANTIESTABLISHMENTU

Jestliže někdo čekal, že by po volbách mohlo dojít ke spojení tradičních demokratických politických stran, které spolu v minulosti drtivě soupeřili, tak je zklamán. ODS, ČSSD, TOP 09, KDU-ČSL a STAN společně obsadí jen 63 mandátů. Připočteme-li k tomu Piráty, které by rovněž neměly ohrozit demokracii v České republice, tak se jedná jen o 85 mandátů. Zbylá křesla v Poslanecké sněmovně obsadí nedemokratická či antiestablishmentová uskupení. Jde o 115 mandátů, z čehož ANO má 78 mandátů, SPD 22 mandátů a KSČM 15 mandátů. V příštím roce čeká Českou republiku významné jubileum. 28. října 2018 oslavíme sté výročí od vzniku Masarykovy Československé republiky. Jaký paradox, že v Poslanecké sněmovně máme 115 poslanců hlásících se k antiestablishmentu. Odkaz politiků Masaryka, Kramáře, Rašína či Švehly je pryč.

FENOMENÁLNÍ TRIUMF NESMRTELNÉHO ANDREJE BABIŠE

Andrej Babiš, trestně stíhaný a ve svazích Stb evidovaný politik, oslavil fenomenální triumf, který nečekal ani on sám. Voliče přesvědčoval rétorikou o vykonstruovaných a účelových kauzách. Téměř všichni politici z tradičních stran by podobné kauzy neustáli a dávno by z vysokých politických míst odešli. Andrej Babiš měl ovšem sílu jít do voleb coby kandidát na ministerského předsedu a uspěl. Navzdory tomu, že zcela zničil investigativní zpravodajství v Mladé frontě, vyšly najevo informace o likvidaci nepohodlné firmy FAÚ Finanční správou, která spadá pod Ministerstvo financí ČR ovládané hnutím ANO, byl obviněn v kauze Čapí hnízdo z dotačního podvodu s předsedou poslaneckého klubu ANO Jaroslavem Faltýnek, slovenský soud zrušil rozhodnutí o tom, že byl veden ve svazcích Stb neoprávněně, tak vyhrál fenomenálním způsobem volby do Poslanecké sněmovny. Český volič u Andreje Babiše přehlíží skutečnosti, které u politiků z tradičních stran nebyl ochotný přehlížet. Babiš postupně svými volebními výsledky zajišťuje odchod těch politiků, se kterými v 90. letech udržoval nadstandardní vztahy podobně jako Tomáš Pitr, Radovan Krejčíř či František Mrázek.

NECHTĚNÁ NEVĚSTA JMÉNEM ANO

Babiš a ANO mají ale velký problém. Jeho osobnost je příliš kontroverzní a hnutí ANO antiestablishmentové hnutí. Z těchto důvodů se Babišovo ANO stává nechtěnou nevěstou. Babiš si sní po spolupráci s ODS. Ta si je ovšem vědoma své poslední šance od voličů a svatební polibek v podobě koaliční smlouvy s ANO by byl polibkem smrti pro ODS. Stejný postoj jako ODS zastává Kalouskova TOP 09. Piráti, ČSSD i KDU-ČSL nemají problém s hnutím ANO, ale s osobností Andreje Babiše. Chce-li Andrej Babiš vládnout s demokratickou stranou, bude muset přejít do pozice „vládního kmotra“ a ovlivňovat vše z pozadí a post ministerského předsedy uvolnit jiné osobě z hnutí ANO. Udělal by tento čin Andrej Babiš, tak by bylo pravděpodobné, že bude pokračovat současná vládní koalice, která by nyní měla 103 hlasů.

Chce-li Andrej Babiš premiérský post pro sebe, vrhají se mu do náruče komunisté Vojtěcha Filipa, kteří jsou prý na vládu dle svých slov připraveni. Vládu by také rád ovliňoval Tomio Okamura a jeho SPD, která uspěla se silně proti imigračním programem a také slibem o odchodu z EU. Mimochodem během sobotního odpoledne Tomio Okamura postoj ke spolupráci s Andrejem Babišem během několika hodin výrazně mírnil a dá se očekávat, že by za ministerská křesla jeho vládu podpořil. ANO s SPD mají 100 křesel a ANO s KSČM 93 křesel. Nepodpoří-li vládu Babiše některá z demokratických stran, tak se bude muset Babiš domluvit právě s KSČM a SPD, které po vládnutí prahnou.

VE VOLBÁCH PROHRÁLA PŘEDEVŠÍM SVOBODA A DEMOKRACIE

Předvolební kampaň nebyla o ideologii, o střetu sociálně-demokratického modelu vládnutí s liberálním modelem vládnutí. Předvolební kampaň byla o tvoření silných příběhů. Andrej Babiš zvládl vytvořit příběh o vykonstruovaných kauzách na jeho osobu, ale také o tom, že v uplynulých čtyřech vládl vlastně jen on a jeho ANO. Zásluhy vlády dokázal prodat jako zásluhy ANO, kdy ČSSD a KDU-ČSL dokázat nechat v pozadí. Tomio Okamura zase dokázal v nemalé skupině voličů vyvolat strach z migrace a voliče zatáhl do boje s terorismem, který Českou republiku neohrožuje. Sečteno podtrženo, 100 mandátů pro populistická uskupení. Obě dvě uskupení se před volbami proti sobě vymezovali, ale nyní je jejich rétorika jiná. Andrej Babiš opět zapomněl, co řekl. Český volič bohužel zapomíná velmi rychle také, a proto mimo jiné i hrozí, že se na vládnutí mohou poprvé od roku 1989 podílet také komunisté.

Autor: Marek Tvrz | neděle 22.10.2017 17:04 | karma článku: 20.37 | přečteno: 1146x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 8.77 | Přečteno: 142 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 12.82 | Přečteno: 333 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.66 | Přečteno: 236 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.68 | Přečteno: 653 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 530 | Diskuse
Počet článků 17 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 789

Živnostník, fotbalový funkcionář, volnočasový sportovec, člen ODS.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...