Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

ODS: Proč je důležité nepodlehnout tlaku médií a Andreje Babiše

Volby dopadly pro občanské demokraty obstojně. Dokonce si troufám říci, že můžeme mluvit o resuscitaci strany. Strana se stala druhou nejsilnější stranou v Poslanecké sněmovně, ale její volební zisk je druhý nejslabší v historii.

ZTRACENÁ DŮVĚRA VOLIČŮ SE POMALU VRACÍ 

ODS si v roce 2013 při sněmovních volbách sáhla na své dno. Tehdejší zisk 7,72 % byl vzhledem k ziskům, na které byla strana v minulosti zvyklá, totální propadák. Na druhou stranu mnozí tehdy občanským demokratům předpovídali podobnou pozici, jakou v letošních volbách obsadila TOP 09. Strana nebyla v roce 2013 IN. Stranu vedl statutární místopředseda veřejností nepopulární, ale uvnitř strany mimořádně pracovitý, Martin Kuba. V médiích se neustále zmiňovalo obvinění šéfky Nečasova kabinetu Jany Nagyové, později Nečasové, ale také obvinění poslanců Tluchoře, Fuksy a Šnajdra. Tuto pošramocenou image měla zamaskovat volební lídryně Miroslava Němcová. Nutno podotknout, že to byla právě ona, která výrazně pomohla v roce 2013, aby ODS nebyla v pozici, do jaké se dnes dostala TOP 09.

Do letošních voleb šla ODS s jasným vedením. Petr Fiala je neotřesitelným lídrem, kterému kryje záda „stranická dvojka“ příliš nevýrazná Alexandra Udženija. ODS začala s kampaní včas. Velmi brzy (v dubnu 2017) představila svůj program s názvem Silný program pro Silné Česko a v srpnu představila Vyšehradskou deklaraci, kde bylo uvedeno 12 programových bodů, které jsou podmínkou pro eventuální vstup do vlády. Společně s programovými prioritami Petr Fiala několikrát zdůrazňoval, že koalice se skládají až po volbách. Jasně odmítl spolupráci s extrémisty, komunisty a Andrejem Babišem.

Poctivá politika, jak sám říká Petr Fiala, přinesla občanským demokratům zisk 11,32 % (přes 570 000 hlasů), což naznačuje trend, že se voliči k ODS vrací. Léčba bývalým rektorem Masarykovy univerzity zabírá. Strana ovšem nesmí usnout na vavřínech a pracovat se stejnou vervou jako uplynulé čtyři roky. Současný zisk by neměl být pro ODS vzhledem k budoucnosti uspokojivý.

Straně zřejmě také zafungovala vyvážená kampaň. ODS vedla kontaktní kampaň, kdy chtěla především voličům vysvětlit, jak si představuje své vize o budoucnosti České republiky. Tématem kampaně bylo pochopitelně také vymezení proti extrémistům, komunistům a ANO s Andrejem Babišem. Na základě volebních výsledků lze usoudit, že to byl správný tah, protože Miroslav Kalousek z TOP 09 s v kampani vyjadřoval nejostřeji proti ANO a Andreji Babišovi, ale volební výsledek strany je pro celou TOP 09 velmi neuspokojivý.

Strana v letošních volbách dokázala zaujmout mladé voliče do 34 let, kteří svůj hlas nejčastěji odevzdali Pirátům, ale následně právě ODS. Tato skupina voličů tvořila největší skupinu voličského zastoupení ODS. Nejmenší zisk strana měla tradičně mezi důchodci.

ANDREJ BABIŠ NABÍZÍ POLIBEK SMRTI

Předpokládaný nový premiér České republiky Andrej Babiš již oznámil, že by si přál vládu s ODS, se kterou by mohl vytvořit dvoukoaliční kabinet. Poměr sil by byl v kabinetu, ale dost nevyrovnaný a ODS by těžko dokázala prosadit 12 programových priorit. Varováním pro ODS také musí být současná pozice ČSSD, která v minulých volbách získala přes 20 %, ale nyní byl její volební výsledek ještě horší než výsledek ODS ve volbách 2013. ODS tehdy v porovnání s dnešním výsledkem ČSSD získala o 16 000 hlasů více. ODS na politické dno dostaly vlastní kauzy. ČSSD na politické dno dostalo vládnutí s Andrejem Babišem. Strana tedy na rozdíl od ODS „nepotřebovala“ skandální kauzy.

SVATBA S ANO BY ZNAMENALA KLINICKOU SMRT PRO ODS

Jak už jsem zmínil na začátku. K ODS se skutečně vrací voliči, kteří věří prof. Fialovi, programu a principu ODS. Současný volební výsledek je v současné situaci ODS úspěchem, ale vzhledem k budoucnosti neuspokojivým ziskem. Petr Fiala musí se svým týmem poctivě pracovat. Chce-li ODS být stranou budoucnosti, měla by být toto volební období znovu opoziční stranou. Sečteme-li volební zisk středo-pravých demokratických stran (TOP 09, STAN, Piráti, KDU-ČSL), tak nelze vytvořit vládu. Jít do vlády s ANO či SPD by byla zrada na voliče. Tuto zradu by volič už těžko dokázal akceptovat. ODS dostala od řady voličů poslední šanci. Nepohrdne-li s touto šancí, tak se dá předpokládat, že se straně budou vracet další voliči, event. dokáže zaujmout úplně nové voliče.

Do koalice ODS a ANO netlačí Petra Fialu jen předseda hnutí ANO Andrej Babiš, ale také média. Během uplynulých 24 hodin vyšla řada článků, že jít do opozice a odmítnout „svatbu“ s ANO je pokrytectví vzhledem k výsledkům voleb. ODS si ovšem uvědomuje, jak uplynulé čtyři roky byly náročné a těžké. Jedním krokem by ODS sama mohla pošlapat vše, co tyto čtyři roky dělala.

Nabízí se také úvaha, že by ODS do koalice s ANO šla, aby neumožnila vznik koalice ANO, SPD a KSČM. Vstoupí-li ODS do koalice s ANO, bude to znamenat definitivní ztrátu důvěry voličů v tradiční politické strany a Andrej Babiš dostáhne svého cíle – zničit po ČSSD i ODS. Dalším důvodem, proč by ODS neměla do koalice s ANO vstoupit je také vyšetřování Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka. Nelze předpovídat výsledek, ale zde by rozhodnutí soudů mohlo mít velký vliv na budoucí politickou mapu ČR a ODS by se mohla znovu vyšplhat na pozici české politické jedničky.

Petr Fiala a jeho ODS si zkrátka nemůže dovolit hazardovat s hlasem voličů, kterých bylo přes 570 000. Volič by vstup do koalice s ANO za účelem zamezení koalice ANO s SPD či KSČM nepochopil a ODS by poznamenal klinická smrt, ze které by se už probouzela velmi obtížně.

V roce 2014 stranu opustilo přes 10 000 členů. K dnešnímu dni strana má něco málo přes 14 000 a je zřejmé, že z výstupů řady členů ODS by koalice s ANO na vládní úrovni znamenala signál pro odchod z ODS. Strana by ztratila voliče, ale také další tisíce členů.

VOLIČ ODS: DOSTALI JSTE POSLEDNÍ ŠANCI

ODS si musí každého hlasu od voliče vážit. Od minulých voleb získala o 190 000 hlasů více, což je podstatný nárůst. Volič poslat celé ODS jednoznačný vzkaz: Věříme Vám, obrat kurzu po volbách by ale znamenal definitivní ztrátu důvěry v celou ODS, ale také definitivní důvěru v tradiční politické strany.

Chce-li ODS přestat hrát podstatou roli na parlamentním poli, pak ať vstoupí do koalice s ANO. Tento scénář si nepřeje několik tisíc členů strany, ale ani drtivá většina z 570 000 voličů. A především zájem a přání voličů je v politice nejdůležitějším aspektem pro životnost politiků a politických stran.

Autor: Marek Tvrz | pondělí 23.10.2017 10:45 | karma článku: 21,73 | přečteno: 928x
  • Další články autora

Marek Tvrz

ODS na křižovatce: Bude dál kráčet nová moderní ODS?

Občanská demokratická strana, která příští týden oslaví neuvěřitelných 33 let své existence, má za sebou již 31. kongres, který proběhl tento víkend v Ostravě. Personálně téměř beze změny, ale nastává renesance programu a myšlení.

14.4.2024 v 21:01 | Karma: 7,93 | Přečteno: 329x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Marek Tvrz

Nebezpečné nevolnosti „doktora“ Volného

Poslanec Volný je poslední týdny hvězdou sociálních sítí. Bohužel pozornost si nevysloužil žádným skvostným počinem, ale prostými dezinformaci, kterými zaplavuje své sociální sítě a jeho armáda ochotně informace šíří dál...

10.3.2021 v 13:20 | Karma: 15,84 | Přečteno: 365x | Diskuse| Politika

Marek Tvrz

Maturanti? Rukojmí Andreje Babiše v politickém boji

Minulý týden premiér Babiš prezentoval návrh ohledně úředních maturit. To vše v době, kdy české zdravotnictví zažívá největší nápor v historii, podnikatelé krachují a tiskové konference Vlády se staly bizarními.

9.3.2021 v 11:30 | Karma: 14,48 | Přečteno: 328x | Diskuse| Politika

Marek Tvrz

Sport a koronavirus: Jak pandemie ovlivňuje sportování v Česku

Vyhlášení Nouzového stavu českou vládou mělo přímý dopad na sport v Česku. Ten se ze dne na den úplně zastavil. Jestliže se kluby připravovaly na sehrání zápasů bez diváků, tak jen pár hodin poté přišla úplná stopka.

21.4.2020 v 20:38 | Karma: 5,09 | Přečteno: 160x | Diskuse| Společnost

Marek Tvrz

Vyloučení VK ml. z ODS je správným krokem

Sobota 16. 3. 2019 byla pro mnoho občanských demokratů a voličů očekávaným dnem. V pražské La Fabrice se konala Programová konference a ve večerních hodinách výkonná rada rozhodovala o budoucnosti Václava Klause mladšího.

17.3.2019 v 0:55 | Karma: 32,30 | Přečteno: 1425x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 18
  • Celková karma 7,93
  • Průměrná čtenost 784x
Živnostník, fotbalový funkcionář, volnočasový sportovec, člen ODS.

Seznam rubrik